Guide Sådan bruger du 360°-indhold på Facebook, Twitter, YouTube og andre sociale medier

Sådan bruger du 360°-indhold på Facebook, Twitter, YouTube og andre sociale medier

0

Vil du bruge 360°-funktionen på sociale medier? Så er her guiden til at få en hvilken som helst fil til at opføre sig som 360°-indhold.

360°-indhold er det nye sort på sociale medier. Uanset, om du vil snyde dig til at bruge 360°-funktionerne på sociale medier, eller du vil få eksisterende 360°-indhold til at makke ret, får du i denne guide svaret på, hvordan du gør.

Billeder og videoer i 360° har ud over sit særlige format dét til fælles, at begge typer indhold har metadata, der lader tjenester vide, at der er tale om 360°-indhold. Metadata er de skjulte informationer, der ligger i filer. Fx kan man i en fil se, hvornår den er blevet lavet. På samme måde kan der i metadataene være information, der indikerer, at det ikke er en normal flad video eller et almindeligt billede. Det kan fx se således ud med ca. 210°-indhold:

Hvis informationen mangler fra metadataen, vil indholdet vises forkert på sociale medier som Facebook, YouTube og Twitter.

Sådan uploader du 360°-indhold

Denne del af guiden forudsætter, at du har 360°-indhold at dele. Har du ikke det, så gå længere ned i guiden, hvor du lærer at tilføje metadata til både billeder og videoer, så sociale netværk kan genkende indholdet som 360°-indhold.

Facebook

Facebook understøtter både billeder og videoer, og ikke kun 360°. Derfor kan man bl.a. også uploade panoramabilleder fra Android og iOS (sidstnævnte er 180°). Du kan også livestreame 360°-indhold, men det kommer denne guide ikke ind på, da det kræver en del udstyr.

Du kan dele indhold på 180-360° (og altså alt derimellem) på Facebook ved at uploade det som normalt. Du vælger altså bare dit billede eller din video, og overholder den Facebooks generelle retningslinjer for indhold (fx filstørrelse o.l.) virker det som standard. Du kan også dele typen af indhold på tværs af Facebook – lige fra sider til grupper og private profiler.

Du kan se, at Facebook har registreret den specielle medietype, når et sfære-ikon vises over dit indhold, inden du offentligører dit opslag.

Facebook genkender billedet som et 360°-indhold.

YouTube

Videotjenesten YouTube understøtter ikke overraskende kun videodelen og dermed ikke billeder. Til gengæld kan du både uploade eksisterende 360°-videoer, ligesom du kan sende live med 360°.

Du uploader din video som normalt. Indeholder den de rigtige metadata og har det rigtige format, bliver den automatisk vist korrekt.

Twitter

Twitter understøtter fra 2017 livesendinger af 360°-video gennem deres tjeneste Periscope. Til at begynde med aer funktionen kun tilgængelig for udvalgte mediepartnere, men på sigt vil alle kunne sende live 360° på Twitter.

Desværre kan du i skrivende stund ikke bare uploade 360° billeder og videoer.

Sådan tilføjer du 360°-metadata

Billeder

Selv om dit billede reelt er i 360°-formatet, kan du opleve, at metadata fjernes. Det skyldes ofte den måde, du har behandlet filen på. Nogle af de mest almindelige årsager til manglende 360°-metadata er:

  • Indlejrede billeder i e-mails (fremfor vedhæftede filer).
  • Eksporterede billeder fra visse billedredigeringsprogrammer (eller -apps).
  • Downloadet indhold.
  • Egne panoramabilleder.

Du kan dog også lave dine egne ‘falske’ 360°-billeder.

  1. Find et værktøj, der kan injicere metadata i billeder. Det kan fx være den gratis, webbaserede the eXifer.
  2. Vælg dit billede og tryk eXif.me.
  3. Herefter udfylder du i første fane (EXIF General) felterne Make (producent) og Model. Her skal du angive en eksisterende kameramodel, som det pågældende sociale medie genkender. Det kan fx være “Ricoh” og “Ricoh Theta S” eller “LG Electronics” og “LG-R105”.
  4. Gem nu ved at trykke Go.eXifing i bunden. Hvis du lukker overlayet (ikke browservinduet eller -fanen) kan du nu downloade filen.

Facebook har lavet en række skabeloner (bl.a. til Photoshop), der allerede indeholder de rigtige metadata. Hvis du laver dit eget billede, så husk at tage højde for, om billedet strækkes fx 180° eller 360°. Desto længere, du kommer fra den vandrette akse, desto større forvrængning er der på indholdet. Med andre ord vil eksempelvis bogstaver kunne se forkerte ud, hvis de ikke justeres tilsvarende. Sammen med Facebooks skabeloner er også et regneark, der indeholder de mest almindelige beregninger for netop de parametre, du skal have styr på, hvis dit indhold ser forkert ud.

Med 360°-metadata, ser gulvet i dette mærkelige billede faktisk rigtigt ud. Foto: dmswar.

Vær opmærksom på, at du også skal overholde platformenes krav til 360°-indhold.

Kravene for Facebook er pt. indhold i størrelsesforholdet 2:1 og med en maxstørrelse på 6000×3000 pixels (18 megapixels).

Tip: Det nederste punkt af sfæren hedder nadir, og det øverste zenith. Hvis du vil tilføje eksempelvis et logo i toppen eller bunden af billedet, kan du følge denne guide. Du kan se 360°-billeder med denne online billedviser.

Videoer

Uanset om din video originalt er optaget som 360°-indhold eller om du vil prøve at give en meget aflang video et særligt touch, kan du risikere at skulle tilføje metadata til videofilen.

  1. Hent 360 Video Metadata-programmet til Mac eller Windows, installér og åbn programmet.
  2. I programmet trykker du Open og vælger videofilen.
  3. Sæt hak ud for Spherical og vælg Gem som. Sørg for ikke at vælge muligheden 3D top-bottom.
  4. Giv videoen et navn og gem filen.
  5. Upload filen til din ønskede tjeneste og væbn dig med tålmodighed. Det kan tage timer for tjenesterne at behandle videofilen.

Vær opmærksom på, at du også skal overholde platformenes krav til 360°-indhold.

Kravene for YouTube er pt. 24, 25, 30, 48, 50, eller 60 billeder i sekundet (FPS). De anbefaler, at videoer har et størrelsesforhold på 2:1 og en opløsning på mellem 7168×3584 og 8192×4096 pixels.

For Facebook er kravene en maksimal længde på 10 minutter og en maksimal størrelse på 1,75 GB.