Nyheder Husker du? 2015’s største shitstorms

Husker du? 2015’s største shitstorms

0

Vi har samlet nogle af 2015’s største shitstorms. Det er krisekommunikation på højeste plan – men hvor mange af sagerne kan du huske?

Læs også: Husker du? 2014’s største shitstorms

Læs også: Husker du? 2016’s største shitstorms

15DR og TV 2’s indsamlingsshow

I september samlede DR og TV 2 sammen med 12 nødhjælpsorganisationer ind til Syrien. Men danskerne havde fået nok af at støtte langt fra det nære. Danskerne ville i stedet hellere have, at indsamlingsshowet støttede bl.a. udsatte danskere.

14Odense Zoos løvedissekering

Knap var zoo-modstanderne kommet sig over aflivningen af giraffen Marius året før, end Odense Zoo nu skulle dissekere en løve. Ikke overraskende affødte seancen negative reaktioner, om end i noget mindre skala end med giraffen Marius.

13Kronprinsen blæste på brolukning

I januar lukkede stormen Egon Storebæltsbroen med vindstød af orkanstyrke. Alligevel kom kronprins Frederik over broen i sin bil på vej fra og til sportsgalla i Herning. Efterfølgende blev en livvagt fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) sigtet for overtrædelse af færdselsloven, da han havde fulgt efter kronebilen med chauffør og kronprins. #brogate var født.

12Den komiske nøgenforskrækkelse

Hvad der skulle være et uskyldigt billede, viste sig at sætte sindene i kog. Komikeren Torben Chris delte på sin Facebook-side et opslag med et billede af ham og datteren i bad. Han argumenterede for, at man ikke skulle være så nøgenforskrækket. Det satte en debat om anklager om pædofili og kropsforskrækkelse.

Efterfølgende slettede komikeren billedet fra sin Facebook-side og lavede i stedet dette opslag:

11LEGO afviser kinesisk kunstner

Ai Weiwei LEGO-portrætter: “Dissidents”. Foto: Andrew3000 (CC BY-NC 2.0)

LEGO kom i modvind, da de nægtede at sælge legoklodser til den kontroversielle, kinesiske kunstner Ai Weiwei. Kunstneren havde henvendt sig til LEGO for at købe en større mængde klodser. Den danske virksomhed svarede ham dog, at de “ikke kan godkende brugen af Lego til et politisk projekt”. Læs mere om sagen hos Politiken.

10Djurs Sommerlands racistiske forlystelse

Engang var racistiske afro-stereotypi som Lille sorte Sambo socialt acceptabelt. Men der er en grænse. Og den grænse så ud til at være nået med Djurs Sommerlands forlystelser ’Hottentot-karrusellen’ og ’Kannibal-gryderne’, der blev beskyldt for at være racistiske og diskriminerende. Debatten tog fart, men sommerlandet holdt fast; Forlystelserne blev.

9Den 17-årige Bilka-medarbejder

Den 17-årige gymnasieelev og Bilka-ansatte Mohamad Al Jawerheri kom på Facebook op at diskutere i en debat om Islam. I Facebook-gruppen ’JA TIL FRIHED – NEJ TIL ISLAM’ fik debatten mellem Mohamad og gruppens medlemmer til, at Mohamad blev præsenteret af en opsigelseskontrakt af chefen i Bilka Næstved. Det viste sig nemlig, at flere af debattørerne havde kontaktet Bilka for at lægge pres på dem.

Sagen endte med, at Bilka undskyldte over for Mohamad og tilbød ham sit gamle job tilbage. Han afslog. Udklip fra debatten i Facebook-gruppen kan ses hos TV 2.

8Frozen-arrangement

Man skal ikke lægge sig ud med børnefamilier. Det må være læren, efter et Disney-arrangement for filmen Frost (Frozen) blev lidt for populært. Skuespillerne bag de danske stemmer til filmen, Maria Lucia og Kristine Yde, var mødt op på Gammeltorv ved Strøget i København for at synge sange fra filmen. Men op mod 10.000 var mødt op, og man kunne hverken se eller høre, lød kritikken. Folk og børn blev mast, og forældrene kom op og skændes.

– Vi er kede af at ikke alle fik lejlighed til at se showet fra hvor de stod. Arrangementet oversteg vores forventninger og vi er glade for at se den store interesse for showet med Maria Lucia (den danske stemme til Elsa) og Kristine Yde (den danske stemme til Anna), som var en forsmag på Frozen Summer Fun i Disneyland Paris, skrev Disney Danmark på deres Facebook-side ifølge Ekstra Bladet.

7Når it-systemer giver siddeproblemer

Foto: IDEmøbler

Møbel- og indretningskæden IDEmøbler fik et nyt it-system, der resulterede i, at kunder måtte vente i månedsvis på at få deres møbler. Læs en analyse af, hvordan IDEmøbler klarede shitstormen på onlinesynlighed.dk.

6Joe & the Douche

En kunde i juicebaren Joe and the Juice måtte lægge øre til sex-erfaringer fra de såkaldte juicere – de ansatte. Kvinden var der med sine to små døtre, og det chokerede hende at høre de unge mandlinge ekspedienter udveksle slibrige detaljer om de piger, de var sammen med.

– Vi kunne også følge med i, hvordan alle piger, der kom ind, blev vurderet ‘totalt nice, ‘semi’, ‘ok med slukket lys’ og andre mere eller mindre flatterende gloser. Der blev vist billeder frem af den førnævnte grimme pige, og jeg hørte en af jer blære dig med, at når du og dine venner går i byen, så har I det fedt med at behandle piger ‘så nederen som muligt’, skrev kvinden.

Opslaget er sidenhen blevet fjernet, men kan læses her:

5Inger Støjbergs biografoplevelse

“Hvornår lærer I at opføre jer ordentligt?”. Sådan indledte folketingsmedlemme Inger Støjberg (V) et opslag om nogle utilpassede indvandrerdrenge, der havde larmet i biografen. Mange stejlede over brugen af “I”, der blev tolket som en mere generel henvendelse til indvandrerdrenge end dem, der var i biografen den dag.

4MOSS Copenhagen

Agnes Cupcakes, Joe & The Juice, og nu MOSS Copenhagen. I DR’s Kontant – Syg af at arbejde hos modefirma kom det frem, at tidligere ansatte havde oplevet mobning, vilkårlige fyringer, underbemanding og ingen tid til pause, kolde butikker, samt overarbejde uden betaling. MOSS planlagde nedenstående opslag som svar på udsendelsen.


3Papirtynd Cover-model

I februarnummeret af modemagasinet Cover var der i en billedserie en meget tynd model. Kritikere mente, at modellen så anorektisk og syg ud på billedet. Derfor var folk sure over, at Cover benyttede hende som model, og dermed en form for kvindeideal.

– Jeg har lavet magasiner i over ti år, og denne gang har jeg desværre lavet en stor fejl, som jeg gerne vil sige undskyld for. På Cover har vi igennem årene trykt tusindvis af billeder, men denne modeserie skulle vi ikke have trykt. Det er ikke noget, jeg er glad for eller stolt af, sagde Covers chefredaktør Malene Malling til Politiken.

2Spytte-manden

Da knap 200 flygtninge i september kom til Danmark, var ikke alle lige glade for at se dem. Ved Sydmotorvejen ved Rødby gik migranterne på motorvejen. Og her valgte en 58-årig mand at spytte mod migranterne. Det blev foreviget af en fotograf, der stod ved siden af manden, der senere blev kendt som Spyttemanden, og dømt for spytteriet.

1De dyre dyrekort

Foto: Dansk Supermarked

I 2015 søsatte Dansk Supermarked en kampagne. For hver 100 kr., man brugte i kædens butikker, fik man en pakke med fire dyrekort. Herefter gjaldt det om at samle alle 140 kort. Men ud af de kort, var der 30 specialkort, der var ekstra sjældne. Så sjældne, at man skulle bruge mere end 76.000 kr. på dagligvareindkøb for at have 95 procents sandsynlighed for at få alle kortene. Dansk Supermarked fik en klage til ombudsmanden for kampagnen, men kaldte alligevel kampagnen for en succes.