Guide Guide: Konkurrent-indsigt ved brug af kortlink-tjenester

Guide: Konkurrent-indsigt ved brug af kortlink-tjenester

0

Kortlink-tjenester har i mange år været populære på bl.a. sociale medier. Men du kan faktisk få indsigt i statistikken for de fleste af tjenesterne med et nemt trick.

Brugen af kortlink-tjenester er udbredt. De kortere links er pænere, nemmere at taste ind, og så optager de færre af de så værdifulde anslag, man har på nogle sociale medier. Men mange af tjenesterne giver uhindret adgang til besøgsstatistikker for alle.

Det eneste du skal gøre er at tilføje et + efter linket. Tricket virker bl.a. med de fleste links fra Bit.ly og Goo.gl. Lad os tage nogle eksempler:

1Bit.ly

Facebook-siden Kurs mod fjerne kyster. De bruger ofte bit.ly-links på deres opslag, og dermed kan vi kigge med. har konsekvent det højeste antal interaktioner pr. opslag for danske medier. Med opslaget om Mikkel Behas fødselsdag, klikker 15.000 sig videre på kortlinket – altså en click-through rate svarende til 7% af sidens følgere.

Hvis du laver din egen bruger på bit.ly og logger ind, når du tilgår statistikken, får du endda tal for referrers samt brugernes geografiske placering.

Bit.ly bruges i øvrigt af mange andre tjenester, bl.a. Buffers buff.ly. og If This Then Thats ift.tt.

2Goo.gl

I dette tweet fra De Virale Nyheder kan man ikke direkte se, at der er tale om et Goo.gl-link. Ser man på den adresse, Twitter giver en, er det i stedet https://t.co/fQHouWCGZ9. Men ved at trykke på retweet-knappen kan vi se, at det er et Goo.gl-link: goo.gl/7dQb5j, og så er det bare at tilføje et +: goo.gl/7dQb5j+. Her kan vi se se antallet af klik, browsere, referrers, lande og platforme.

3Andre tjenester

Ligesom med Goo.gl er det ikke altid til at se, at der er tale om et kortlink. Og der er mange flere tjenester end ovennævnte, der lader dig se indsigten. Oftest er det altså bare at tilføje et + efter linket. Men der er også mange virksomheder, der bruger ovennævnte tjenester uden at bruge deres links. Tag fx Mashable, der i nedenstående tweet linker til on.mash.to/2i5yZIM. Med et simpelt + tilføjet linket, kan vi se, at Mashable benytter sig af bit.ly

Man har tidligere kunnet bruge tricket med links fra po.st, men det ser ud til at være deaktiveret nu.

Sådan beskytter du dig mod konkurrent-indsigt

Hvis du gerne vil undgå, at konkurrenter eller andre kan få indsigt i, hvordan dine links performer, kan du bruge kortlink-tjenester, der ikke giver offentlig indsigt i statistikken. En af de bedste måder er at opsætte sin egen kortlink-tjeneste. Standarden for det er heldigvis både gratis og nem at bruge – læs mere på yourls.org.